Hoe overleef ik Zero Plastic Week – plasticblog

15 juni 2014 om 22:47

Je hangt, als je aangekondigd hebt een week zonder verpakkingsplastics te gaan leven. Het voelt alsof je een week lang rauwe wortels zal eten. Op zijn best wordt dit zwaar afzien…

Je loopt in de supermarkt rond, hele vleesafdeling wordt niks, brood kan je overslaan, op zoek naar een melkpak zónder plastic dop. Zit er nou echt niets simpel in papier ofzo? Ja.. lucifers! Dat wordt toch op een houtje bijten.. Terug bij de kassa overzie je je buit: eieren, glazen potjes met metalen deksels, losse groente en fruit, blikje duurzame tonijn, yoghurt uit pak. Mwah, niet gek.

De Jumbo krijgt de vuurproef: je stopt kersentomaatjes van allerlei kleurtjes in hun plastic beker met streepjescode, laat die scannen en doet ze vervolgens in je eigen zakje. De kassière vindt het best, al staat er een hele rij mensen achter je. Ze laat de plastic bekers netjes terug in de winkel zetten. Kijk, de klant is koning!

En kleine winkels dan? Turkse en Marokkaanse winkels. Hee ja, daar kan je met je eigen zakjes en doosjes heen en sleep je zomaar schapenkaas, olijven, vlees en… o, gruwelijk lekker… baklava in de wacht! Bij EcoPlaza en Bakkerij Boersma is het bingo met brood in je eigen broodzak, bij de slager op het Neptunusplein mag je met je eigen doosje komen, de notenwinkel daar vindt het prima als je los koopt. Bij de toko taugé, bij de snoepwinkel een pond drop. Je maakt zelf filodeeg en je puber vindt het lekkerder dan die uit plastic. Triomf! En natuurlijk ideaal: het Voedselkollektief, waar je o.a. betaalbare biologische groenten los koopt van maximaal 25 km om Amersfoort.

Het was een week van heerlijk eten, creatieve oplossingen, veel leuke gesprekjes met kleine winkeliers die je groot gelijk geven. Iedereen vindt die plastic zakjes walgelijk en allemaal weten ze van de gigantische plastic soep. Niet allemaal weten ze van alle giftige troep trouwens die aan het plastic in de oceanen hecht en je uiteindelijk toch op je bord krijgt. Ook zo: jij als consument betaalt uiteraard voor al dat plastic en je spekt er alleen maar de plasticindustrie mee. Bovendien gebruik je het heel even en dan moet het alweer vervoerd en gerecycled. Wat een energieverkwisting en CO2-uitstoot!

Als het nou normaal wordt om met de opnieuw-en-opnieuw-te-gebruiken groente/fruit- en broodzakjes van de Natuurwinkel en met bakjes en tasjes in winkels te komen, dan zeggen we over 10 jaar: “Waar waren we mee bezig? Ziek toch, al die verpakkingsplastics en zonde van die steeds schaarsere olie. Wegwerpplastics, zó 20e eeuw!”.

Laat wat van je horen