Lokale en duurzame voeding goed voor de mens, de regio en de planeet

Het is u vast niet ontgaan: in 2012 is Amersfoort Hoofdstad van de Smaak. Samen met de omliggende gemeentes zet Amersfoort streekgebonden en eerlijke, duurzame voeding dit jaar extra op de kaart. Want goed en duurzaam eten is goed voor de mens, voor de regio en voor de planeet. Hoogtepunt was de Week van de Smaak, begin oktober, met allerlei activiteiten in, door en voor de stad. Ook organiseerden beroepsscholen van alles dat met eerlijk en lokaal voedsel te maken had.

Leerlingen van praktijkschool De Baander in Liendert hebben heerlijk gekookt voor hun ouders met groenten uit de tuin van de middeleeuwse boerderij op Landgoed Schothorst. Ook FirstClass, het leerwerkrestaurant van ROC ASA bij station Amersfoort, maakte hapjes met lokale groenten, om die vervolgens uit te delen op het station. Het Vakcollege (Koppel) deelde hapjes uit bij de Meridiaantunnel en maakte smakelijke gerechten in hun wekelijkse buurtrestaurant.

Potato Proeverij
‘Bij Daphne in de Kas’ vond een Potato Proeverij plaats. Leerlingen van het Wellantcollege in Vathorst gingen aan de slag met het thema van de Week van de Smaak: de aardappel. Tijdens de proeverij konden de gasten en leerlingen ontdekken dat je met de aardappel meer kunt doen dan alleen als een begeleidend garnituur bij vlees en groenten. De aardappelen kwamen natuurlijk uit de streek. De gasten, waaronder wethouder Gert Boeve, konden genieten van de pure smaak van aardappelen in de vorm van een lekkere soep, gezonde frieten en gebakken aardappelen met sla.

De activiteiten zijn ontwikkeld vanuit het NME-arrangement: meer dan 54 partijen die hun krachten bundelen om samen Amersfoort duurzamer te maken.

Meer informatie
Meer informatie over het NME-arrangement vindt u op www.amersfoort.nl/cnme. Als u meer wilt weten over Hoofdstad van de Smaak, kijk dan op www.hoofdstadvandesmaak.nl.

Laat wat van je horen