Fasade ArchitectuurCafe: Hoe sociaal is social design?

En wat is de impact op de openbare ruimte?

Stoplichten die groen licht geven aan fietsers als het regent.
Snelwegen die zichzelf verlichten, maar alleen als er verkeer nadert.
Een designfiets die als ontwerp wereldsteden bekeert tot fietsen.

Architectuurcafe ‘Hoe sociaal is social design?’

Datum: Maandag 4 maart
Aanvang: 20.00 uur

Toegang gratis
Locatie: Studio Wolhar, Kleine Koppel 62 (Rohm & Haas),
3812 PH   Amersfoort

Sprekers:

  • architect, ontwerper en docent Design Academy Eindhoven Rianne Makkink;
  • Chris Reinewald, publicist op het gebied van design en Museumvisie;
  • Kristel van Haaren, Commercie & Marktontwikkeling van Heijmans Wegen B.V. en recent winnaar van de Bouwpluim voor het project Intelligent Highway, een ontwerp van Daan Roosengaarde;
  • alumni van de Design Academy Eindhoven, waaronder Daniela Dossi; Bennie Meek en Giacomo Piovan
  • de Amersfoortse kunstenaar Sander van Mil

Er zijn talloze voorbeelden te geven van design dat gedrag significant beïnvloedt. Sociaal design is erop gericht ontwerp en ontwerpproces dichter bij gebruikers te brengen. Hoe daagt ontwerp uit tot een ander gebruik van de stad?

Hoe sociaal is social design? In hoeverre zijn maatschappelijke ontwikkelingen en menselijke behoeftes werkelijk onderlegger voor design? Is er nog ruimte voor functioneel ontwerpen om onze levens aangenamer en socialer te maken en om bewustwording van ons levenspatroon te creëren?

Al in 1971 benadrukte Victor Papanek, het belang van social design in zijn boek Design For The Real World. Er ligt in zijn ogen een grote morele verantwoordelijkheid bij ontwerpers omdat zij het zijn die in hoge mate bepalen hoe de maatschappij functioneert. Hoe kunnen ontwerpers invloed hebben op de omgeving? Hoe serieus neemt de ‘designer’ deze verantwoordelijkheid? Verdiepen ontwerpers zich voldoende in gebruikers?
In hoeverre zijn maatschappelijke ontwikkelingen en menselijke behoeftes daadwerkelijk onderlegger voor design? Kan vormgeving vanuit maatschappelijke betrokkenheid bijdragen aan socialer gedrag en sociale duurzaamheid? Welke actuele voorbeelden bepalen op dit moment het discours?

Tijdens het Architectuurcafé van 4 maart staat de  Intelligent Highway van Daan Roosengaarde, in uitvoering bij Heijmans als best practice centraal en passeren meerdere inspirerende designvoorbeelden in pitches de revue.

Laat wat van je horen